Gazpacho / Koude tomatensoep

Gazpacho is een koude, verse tomatensoep, die vooral in het Middellandse Zeegebied, maar ook in de rest van Spanje, veel gegeten wordt. Voor de zomer en met heet weer zal het een zeer verfrissend gerecht blijken te zijn.

Ingredienten: halve komkommer, 1 ui, 8 tomaten, half geperst teentje knoflook, 1 sneetje witbrood zonder korst, 500 cl olijfolie, azijn, peper en zout, komijnpoeder; (voor de tropezones) komkommer, tomaat en ui in kleine blokjes gesneden, brood in kleine blokjes gesneden

Bereidingswijze: De ui pellen en fijn snipperen, de komkommer schillen, de tomaten wassen. Komkommer en tomaten in stukken snijden. Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer pureren tot een gladde massa, daarna zeven. Voeg vervolgens de olijfolie en azijn, peper, zout en komijn naar smaak toe.

Laat de soep minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.

Serveren met de 'tropezones' -apart en gescheiden op een groot bord- en die naar smaak aan de gazpacho toevoegen.

Zie ook: >>Warme gazpacho