Carcamusas toledanas, een gerecht uit Toledo

Ingrediënten: 1 fijngesneden ui, 2 tenen knoflook (gensenden in schijfjes), olijfolie extra vierge, 400 gram tomatenpuree, 150 gram serranoham (in stukjes), 150 gram chorizo (in schijfjes), 800 gram mager varkensvlees of varkenshaas (in vierkantjes van 4 cm), 1 kopje witte wijn, 150 gram doperwten (uit de diepvries), peper, oregano.

Bereidingswijze: Fruit de knoflook in wat olijfolie goudbruin en voeg daar de ui bij. Zodra die bleek wordt leg daar het vlees tussen en bak die aan alle kanten totdat het aan de buitenkant bruin is.

Voeg de ham en chorizo toe en bak die mee. Goed blijven roeren.

Schenk de wijn erbij (en eventueel een scheutje cognac of rum) en laat deze koken. Als de vloeistof ongeveer gehalveerd is voeg de tomatenpuree eraan toe. Blijf roeren.

Schenk na enkele minuten wat water of wat bouillon bij en laat opnieuw koken totdat het vlees mals is.

Voeg op het laatst de doperwten bij en maak op smaak met peper, oregano en eventueel met zout (op zich moet de ham en chorizo er al genoeg smaak aan geven).

Dit gerecht kan goed geserveerd worden met in de oven gebakken of gekookte aardappelen, of frites.