Pollo rustido a la catalana / Catalaanse kip

Ingrediënten: 1 hele kip in 8 stukken gesneden of 1 kg kippenbouten, 100 g gedroogde gedroogde pruimen, 100 g rozijnen zonder pitten, 1 theelepel zout, 3 eetlepels olijfolie, 200 g rauwe spek, in kleine stukjes gesneden, 2 of 3 gesnipperde uien, de gepelde teentjes van 1 bol knoflook, 2 grote rijpe tomaten (doorgesneden en geraspt), verse tijm, rozemarijn, peterselie, een laurierblaadje, een kaneelstokje, 60 g geroosterde pijnboompitten, 1 dl droge witte wijn of cava, 7 cl brandewijn, 7 dl kippenbouillon

Bereidingswijze: Laat eerst de gedroogde vruchten enkele uren weken.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bestrooi ondertussen de kipstukken met zout. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan, doe de kipstukken erbij en bak op een hoog vuur aan tot ze knapperig en goudbruin worden. Bewaar op ze een bord.

Schenk de olie uit de pan in een aardewerken schaal of een gietijzeren pan. Voeg de spek toe en bak op laag vuur tot het bruin begint te worden.

Voeg de uien, knoflook, de geraspte tomaten en kruiden toe. Bind de peterselie, laurier en kaneel samen alvorens dat te doen. Roer alles goed door en doe dan de stukken kip erbij. Laat het geheel pruttelen op een laag vuur tot de ui en knoflook verkleuren.

Doe het geweekte fruit, de pijnboompitten, de wijn of cava en de helft van de bouillon erbij en laat alles op laag vuur doorsudderen tot de kip gaar wordt; afhankelijk van de grootte van de stukken kip duurt dat een minuut of 20-30. Voeg als de vloeistof inkookt meer bouillon toe zodat er saus overblijft.

Serveer met stokbrood om te deppen.