Pastela moruna / Moorse amandel-kiptaart

Een typisch gerecht uit Melilla, één van de twee Spaanse enclaves op het Afrikaanse continent -samen met Ceúta.Ondanks dat er kip en uien in zitten is deze taart zoet van smaak.

Ingrediënten: 3 eieren, 80 gr bruine suiker, boter, saffraan, 50 gr gemalen rauwe amandelen, 50 gr pijnboompitten, 50 gr rozijnen zonder pit, 200 gr ontpitte pruimen, 1 ui, 500 gr kip, olijfolie, bladerdeeg, 2 kruidnagels, kaneelstokje, kaneelpoeder, zout, een mengsel van 1/2 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel gehakte peterselie, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel kardemon, 1/2 theelepel zwarte peper en 1/2 theelepel paprikapoeder.

Bereidingswijze:
Meng de kruiden goed samen. Fruit de fijngesneden ui met olijfolie in een koekenpan en karameliseer het met wat suiker. Zet apart. Fruit de gemalen amandelen, pijnboompitten, rozijnen en pruimen. Zet ze daarna ook apart.

Bak de kip bruin en voeg daar water aan toe. Laat goed stoven met het kaneelstokje, de kruidnagels, en de helft van het kruidenmengsel. Verwijder vervolgens de kip en haal het vlees uit elkaar.

Voeg nu alles samen: ui, rozijnen, gehakte pruimen, amandelen en gesnipperde kip. Meng daar de rest van de kruiden doorheen. Doe daar de geklopte eieren bij, meng goed door elkaar en zout het naar smaak. Laat nog eens ongeveer 5 minuten koken zonder dat het ei de kans krijgt in zijn geheel te stremmen.

Leg in een ovenvaste schaal bladerdeeg en vul die met het zojuist verkregen mengsel. Strooi er kaneelpoeder overheen en bedek het met weer een laag bladerdeeg. Bestrijk wat eidooier er overheen en bak in een voorverwarmde over op ongeveer 200º C totdat het deeg goudbruin is.

Strooi er tot slot poedersuiker overheen.

Probeer ook: >>Gevulde aubergines uit Ceúta.