Caldo Gallego / Potage uit Galicië

In Galicië wordt dit bonengerecht in de winter veelvuldig gegeten. Het wordt bereid met 'berza', een soort kool, dat we in Nederland eventueel kunnen vervangen met boerenkool, witte kool of ook wel met 'grelos', rapensteeltjes.

Ingrediënten: 150 gram gedroogde witte bonen, 50 gram gerookte spek, 400 gram zuurkoolspek, 3 aardappelen, geschild en in stukken, 1 chorizo, 300 gram mager rundvlees, 250 gram 'berza' of boerenkool, zout en peper

Bereidingswijze:
Laat de bonen een nacht in ruim koud water staan weken. Zeef ze daarna en giet er 2 liter vers water overheen.

Zet op een middelhoog vuur en breng samen met de zuurkoolspek, de chorizo, het rundvlees en het stukje gerookte spek aan de kook. Laat in ongeveer anderhalf uur koken tot de bonen en het vlees gaar zijn.

Giet alles door een zeef en vang daarbij het vocht op in een schaal. Haal de bonen eruit en doe die terug in de bouillon. Breng deze met de aardappelen en de 'berza' of boerenkool aan de kook. Snij het vlees, spek en chorizo en doe die er weer bij terug. Laat zachtjes koken tot de aardappelen en de kool gaar zijn.