Ajoblanco / Witte 'gazpacho'

Een fris gerecht uit Andalusié voor de hete zomerdagen. Voor 6 personen

Ingrediënten: 500 g oud brood, 100 g amandelen, 3 teentjes knoflook, 1 kilo druiven, half glas wijnazijn, 1 glas olijfolie en zout

Bereidingswijze: 
Laat het oude brood in water weken en vervolgens uitlekken. Pel ondertussen de amandelen en de knoflook.

Doe samen in een vijzel en plet samen met de teentjes knoflook totdat alles is fijn is. Voeg geleidelijk olie toe, alsof we mayonaise maken. De emulsie, die hiervan het resultaat is, kan dan aangelengd worden met azijn en water totdat een romige witte vloeistof ontstaat. Breng op smaak met wat zout.

Laat goed koud worden alvorens te serveren. Doe dat in schaaltjes. Schil de druiven, verwijder de zaadjes en meng ze met wat croutons -of gefrituurde stukjes brood- door de 'ajoblanco'.