Enkele frisse cocktails van Spaanse makelij

Wijn, sherry, cava (Spaanse champagne), anijslikeur, licor 43. Allemaal hebben ze wel een ingrediënt dat typisch Spaans is. Daarbij zijn deze cocktails erg verfrissend, wat ook wel nodig is met die hete Spaanse zomers.

Sangría
'Sangria' is een één van de meest typische Spaanse cocktails. Het bestaat uit rode wijn, stukjes fruit, zoetmiddel en sterke drank. Het werd al in de 19de eeuw gemaakt onder Spaanse immigranten in de koloniën en heette toen nog 'Limonada de vino'. De huidige naam, ´sangría´(bloeding) komt vanwege de bloedrode kleur van de drank. >>Lees meer.

Limonada
Een variant op de 'sangría' is de limonada, gemaakt van witte wijn. Het wordt in de dorpen gedronken op bepaalde feestdagen. >>Lees hier het madrileense recept van 'limonada'.

Tinto de verano
Ook 'Tinto de verano' is familie van 'sangria', maar bevat een veel lager alcoholpercentage doordat de sterke drank ontbreekt. Er wordt doorgaans een niet al te goede rode wijn voor gebruikt, die dan wordt aangelengd met een 'gaseoso' (een koolzuurhoudende drank met citroensmaak) of met andere frisdranken, die naar citrus smaken, als Sprite, Fanta of 7Up. het wordt geserveerd met ijs. Net als ´sangría' wordt het in veel supermarkten kant en klaar in literflessen of -pakken verkocht, al kan je het meestal beter naar eigen smaak zelf maken.

Agua de Valencia
'Agua de Valencia is een frisse cocktail van cava (Spaanse champagne), sinaassappelsap, wodka en gin. Het wordt in Spanje meestal geserveerd in kannen en gedronken in brede champagneglazen. Het werd voor het eerst geserveerd in 1959 in het Cafe Madrid te Valencia. >>Lees meer.

Calimocho
'Calimocho' is een populaire cocktail die, omdat het vrij eenvoudig te maken is en de ingrediënten goedkoop zijn, veelal door Spaanse jeugd wordt gedronken tijdens hun zg 'botellones' (straatfeesten). Oorspronkelijk komt het uit de Baskenland. Tegenwoordig is het ook in de Spaanse bars te krijgen. Het gaat erom een liter Coca Cola te mengen met 1 fles rode wijn. Serveer het vervolgens met ijsblokjes.

Anís Sunrise
Gebaseerd op een cocktail uit de jaren 30 'Tequila Sunrise' werd deze variatie vooral populair rond 1973 en later 1980 toen respectievelijk de gelijknamige hit van The Eagles en gelijknamige film met Michelle Pfeifer werden gelanceerd. Het heeft een natuurlijk frisheid, dankzij een verfijnde combinatie van zoete anijslikeur, sinaasappelsap en grenadine.

Rebujito
Deze cocktail wordt vooral in het zuiden van Spanje gedronken en bestaat uit een deel droge >>sherry -'fino' of 'manzanilla'- en twee delen frisdrank met citroensmaak -7Up, Casera, Sprite of Fanta limón. Het wordt geserveerd met geschaafd ijs en wat blaadjes ‘hierbabuena’ (pepermunt).

Sol y sombra
'Sol y sombra' (zon en schaduw) is per traditie een cocktail waarin uitsluitend en in gelijke proporties zoete en blanke anijslikeur ('sol') en brandy ('sombra') met elkaar worden gemengd. Het wordt dan geserveerd in een klein likeurglas. In Spanje wordt het zelfs in bepaalde kringen als ontbijt gedronken.

Een frisse modernere variatie hierop wordt verkregen door het te mengen met ginger ale, er wat uitgeperste citroensap bij te mengen en daarna te serveren met ijsblokjes en een schijfje citroen (zie foto hiernaast).

Cocktails met Licor 43
Een typisch Spaanse drank is 'Licor 43', een goudgele likeur gebaseerd is op een geheim recept met 43 verschillende ingrediënten. Bij de Spanjaarden is het populair als afsluiting van een etentje of bij het dessert, maar het kan net zo lekker zijn in een cocktail als Fizz 43 met 15 ml 'Licor 43', 15 ml gin, 60 ml cava en het sap van een halve sinaasappel. Het wordt in het glas gemaakt.

Zie ook: >>Enkele verfrissende Spaanse dranken zonder alcohol