Paella riojana / Paella uit La Rioja

In de provicie La Rioja wordt de paella, oorspronkelijk uit Valencia, op speciale wijze bereid, wat een karaketeristiek recept van de streek oplevert.

Ingrediënten: 7 koppen rijst, olijfolie, 100 g spek of ham, 1 half zuiglam of 1 hele kip, 1 grote ui, 2 tenen knoflook, 50 g chorizo, 4 eetlepels tomate frito of tomatenpuree, 100 g. erwten, 3 grote paprika, water.

Bereidinsgswijze:
Rooster de paprikas. Snij de ui en knoflook fijn, de spek of ham in kleine stukjes en de chorizo in plakjes.

Fruit in een paellapan met olijfolie de spek of ham, de halve zuiglam of kip, ook in stukken, en de gesnipperde ui en knoflook.

Wanneer dit gesmoord is, voeg de chorizo, de tomatye frito of tomatenpuree en de geroosterde paprikas, in dunne reepjes, toe.

Meng goed door elkaar en doe de rijst erbij. Roer nog eens goed door elkaar en laat nog even smoren. Voeg er dan water aan toe, twee koppen voor elke kop rijst.

Breng aan de kook en laat gedurende een minuut of twintig op een laag vuur sudderen.

Laat daarna nog vijf minuten staan en serveer.