Oliaigua / Soep uit Minorca

Ingrediënten: (voor 4 personen), 1 kg rijpe peertomaten, 2 uien, 2 groene paprika's, 2 teentjes knoflook, extra vergine olijfolie, peterselie, zwarte peper, vijgen (in de zomer), oud brood, water, zout

Bereidingswijze: 
Snij de tomaten in vieren en verwijder eventueel de zaadjes.  Snij ook de uien en groene paprika in reepjes en pel de teentjes knoflook.

Doe alles samen in een koude (keramieke) pot, met een scheutje extra vergine olijfolie, zout en zwarte peper .Kook op laag vuur tot de ui transparant wordt en heeft het sap uit de tomaten is getrokken. Voeg eventueel een rode Spaanse peper eraan toe voor een pittige smaak.

Schenk nu vijf kommen water -één per eter en één extra. Voeg naar smaak nog wat extra zout en peper bij en warm, al roerende, op. Laat de soep echter niet aan de kook brengen; anders gaat het schiften.

Voeg peterselie toe. Zet het vuur af en laat zo nog ongeveer 10 minuten staan. Het moet een vrij transparante dunne soep zijn, gemengd met stukjes groenten.

Serveer warm of lauw in een kom, met brood aan de ene kant en vijgen aan de andere kant.