Sopa de rape / Catalaanse zeeduivelsoep

Een traditioneel gerecht uit Girona (Catalonië).

Ingrediënten: (voor de bouillon) de kop en vinnen van de zeeduivel, 1 rijpe tomaat, 1 grote ui, 1,5 l water, bladselderij, 1 laurelblad, 1 theelepel oregano, 1 glas witte wijn, olijfolie, zout, (voor de soep) halve kg zeeduivel, 1 ui, 2 geraspte tomaten, 1 knoflookteen, 150 g geroosterd brood, 10 geroosterde amandelen, 10 geroosterde hazelnoten, 1 mespuntje saffraan, 1 mespuntje nootmuskaat, 1 mespuntje kaneel, verse peterselie

Bereidingswijze:
Laat het water met alle ingrediënten aan de kook 30 minuten lang koken. Maak ondertussen de zeeduivel schoon.

Voeg deze aan de bouillon toe en laat nog eens 10 minuten doorkoken. Haal de vis daarna uit de bouillon, snij in stukjes en bewaar hem.

Hak de ui en knoflook fijn  en fruit deze in een pan. Voeg zodra ze goudbruin worden bruin de tomaat toe en bak nog even al roerende goed door. Voeg de stukken zeeduivel en het geroosterd brood in stukjes eraan toe. Blijf goed roeren.

 Zeef de bouillon. Schenk het tomatenmengsel er in en laat op een laag vuurtje doorkoken.

Doe de knoflookteen in een vijzel met de amandelen, hazelnoten, saffraan, nootmuskaat en kaneel en maak er een zeer fijne pasta van. Meng daar twee eetlepels van de bouillon doorheen en voeg toe aan de soep.

Kook nog eens 15 minuten. Doe er op het laatst nog wat fijngesneden peterselie bij en voeg naar smaak zout toe.