Herdersbrood

* Migas del pastor was oorspronkelijk een herdersontbijt wanneer ze vroeg in de winterse kou opstonden. Meestal dronken ze er al een glaasje orujo (brandenwijn) bij. Ook namen ze de ingrediënten mee als proviand en maakten het onderweg wanneer ze honger kregen.


Ingrediënten:
250 gram oud boerenbrood
8 eetlepels olijfolie
150 gram gerookt spek (in blokjes)
150 gram chorizo (in blokjes)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)


Bereidingswijze: Gebruik oud brood of snij anders vers brood in blokjes en laat die een dag drogen of een uur in een lauwwarme oven.

Verhit in een brede koekenpan de olijfolie. Bak daar gedurende ongeveer 4-5 minuten het spek, de chorizo en de knoflook in. Voeg de broodkruimels toe en laat het nog eens 4 minuten meebakken tot ze goudbruin zijn. Schep dan uit de pan, bestrooi het met wat zout en serveer in één bord met verschillende lepeltjes (Spaanse manier) of anders op verschillende bordjes in kleine porties.

Schenk er een glas Ribera del Duero of ijskoude fino (superdroge sherry) bij. Het kan ook als een stevig ontbijt genuttigd worden in koude dagen.