Garbanzos met chorizo / Kikkererwten met chorizo

Een echt Spaans wintergerecht.

Ingrediënten: olijfolie, 1 ui, 1 grote teen knoflook, 250 gr chorizo, 1 of 2 winterpenen, 400 gr kikkererwten, 6 geroosterde paprika's of 'pimientos del piquillo', sherryazijn, laurierblad, water

Bereidingswijze: Leg de kikkererwten de dag van te voren te weken.

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Maak de penen schoon en snij ze in stukken. Snij ook de van te voren in de oven geroosterde parika's of de 'pimientos del piquillo' uit blik in stukken. Verwijder het vel van de chorizo en snij hem in plakken van ongeveer 1 cm.

Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middellaag vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze onder af en toe te roeren. Zorg ervoor dat de uien zacht maar niet bruin worden. Roer de chorizo erdoorheen en blijf een minuut of twee, drie doorbakken.

Maak de kikkerwerwten goed schoon en doe ze in een kookpan bedekt met water. Laat het mengsel erbij glijden. Voeg ook de paprika's, een eetlepel sherryazijn, een laurierblad, zout en peper toe. Bij het aan de kook brengen schuim verwijderen. Kook alles gedurende 15 minuten..

Warm serveren met gesneden stokbrood. Snipper er eventueel wat peterselie overheen.