Vieiras a la gallega / Sint Jacobsschelpen uit de oven

Ingrediënten: (4 personen) 12 Sint Jacobsschelpen; olijfolie, 1 ui, 2 knoflooktenen, 75 gram kleine blokjes serranoham, 100 ml witte wijn, 2 eetlepels pan eermeel (of beschuitkruimsel), roomboter, verse peterselie, zout en peper

Bereidingswijze:
Snij de ui, knoflook en peterselie fijn en bewaar ze apart. Maak de St. Jacobsschelpen schoon,

Verhit twee eetlepels olijfolie met een klein klontje boter in een koekenpan. Fruit daarin de ui op een laag vuur tot ze transparant wordt. Voeg dan de knoflook en de serranoham eraan toe. Laat de knoflook kleur krijgen en schenk dan de wijn erbij. Laat tot de helft inkoken en bewaar.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230º C. Vet vier individuele ovenschaaltjes in met wat olijfolie en zet deze in de oven.

Vermeng nu twee eetlepels olijfolie met de paneermeel. Doe er de peterselie en wat zout en peper naar smaak bij.

Haal de ovenschaaltjes uit de oven, verdeel de Sint Jacobsschelpen en schenk het serranohammengsel uit over de schaaltjes. Bestrooi met de paneermeel, zet in de oven en laat 5 tot 10 minuten gaar worden.

Zie ook:
>>Recepten met vieiras (Sint Jacobsschelpen)